Känslan av att bygga sitt egna modellfordon är fantastisk när alla delar passar ihop och det är dags för den första flygturen. Att bygga en helikopter kan vara ett riktigt bra första steg när du börjar lära dig att bygga modeller och det är bra träning för framtida byggen då detta innefattar mycket pill och smådelar som alla måste sitta rätt. Det kan ta lite tid att få ihop allting, men det är värt det när helikoptern lyfter för första gången.

Trots att många återförsäljare nu erbjuder modellhelikoptrar som förbyggda eller till och med färdigbyggda och flygtestade så är det ändå byggkiten som är mest populära. De håller även en högre kvalitet än de färdigbyggda och du får även en större känsla av fullbordande efter att ha investerat din tid och svett i helikopterbygget. Det allra viktigaste när du bygger modellhelikoptrar är inte hur teknisk du är, utan hur bra du kan läsa instruktioner då balansen i bygget måste vara perfekt, annars kommer helikoptern ha svårt att flyga som du vill. Varje liten del är viktig och eftersom de flesta helikoptermodeller innehåller många roterande delar så kan ett litet misstag göra helikoptern sned.

Det finns många fördelar med att bygga din egna helikoptermodell, bland annat att det går att ändra bygget precis som du själv vill. Man kan till exempel bygga till många roliga funktioner, som en kamera eller andra kreativa komponenter. Att bygga en helikopter kan ses som enklare än att bygga till exempel ett modellflygplan, men det är fortfarande ingenting för någon som lätt blir rastlös. Se till att vara beredd på att bygget kommer att ta sin lilla tid och det är viktigt att inte bli stressad, hur gärna du än vill ut och flyga med din klara helikopter så fort som möjligt. Det kommer att vara värt att lägga ned gott om tid på.