Att flyga med en helikoptermodell är en sak, men om det är det enda man ägnar sig åt så går man miste om mycket inom världen med helikoptermodeller. En stor del av hobbyn är nämligen att bygga sin helt egna helikoptermodell. Vare sig man bygger helikoptern helt från grunden eller väljer att modifiera en befintligt modellhelikopter så är det en alldeles speciell känsla att känna att man har varit med och tillverkat det föremål man använder för att flyga med. Den här artikeln handlar lite om vad man bör tänka på när det kommer till att bygga modellhelikopter.

Man bör känna till att helikoptrar är väldigt avancerade tekniska prylar och även om en modellhelikopter är i miniatyr av en vanlig sådan så är det mycket de har gemensamt, båda fungerar nämligen i grunden på samma sätt, även om en modellhelikopter är mycket mindre än en vanlig helikopter. Är man inte särskilt teknisk och är nybörjare så gör man därför bäst i att till en början skaffa modellhelikopter-kit. Då levereras helikoptern i delar och man sätter själv ihop den utifrån instruktioner. Att bygga en helikopter på det sättet är ett väldigt bra sätt att lära sig vilka delar den består av och vad varje del av helikoptern gör för nytta.

Att bygga en egen modellhelikopter är mycket tillfredsställande, särskilt när man gör det för första gången. Man lär sig nämligen otroligt mycket och det är en mäktig känsla när man väl ger sig ut på sin första flygtur med modellhelikoptern som man själv har byggt ihop. Att bygga en helikopter från grunden är också ett bra sätt att kickstarta passionen för sin nya hobby med modellhelikoptrar. Att köpa en helt färdig och flygklar helikopter kan vara väldigt roligt, men kom ihåg att halva grejen är att bygga ihop den själv. Man går miste om mycket om man inte bygger sin egen helikopter.